20 april 2014

Afwasmiddel op je boterham

Zoveel landen en culturen, zoveel afwasgewoonten. In Nederland doen we water en afwasmiddel in de gootsteen of in een teiltje. Vervolgens wassen we elk ding af met een afwasborstel en/of schuursponsje en zetten het rechtstreeks in het droogrek. Daarna drogen we af met een theedoek. Nergens anders heb ik mensen zo de afwas zien doen. Sterker nog, mensen uit andere landen hebben verbaasd toe staan kijken terwijl ik de afwas deed.

Afwassen in Noord-Europa
Zweden vinden het bijvoorbeeld geen prettig idee om de afwas rechtstreeks vanuit het sopje in het droogrek te zetten. Er zitten dan nog restjes afwasmiddel op. Al een paar keer gehoord: "Jullie eten telkens een klein beetje afwasmiddel!". In Zweden spoelt men daarom elk gewassen ding af voor het op het afdruiprek te zetten. Sommige mensen in Zweden gebruiken geen teiltje, maar doen een druppel afwasmiddel op de borstel, boenen dan de verschillende spulletjes schoon en zetten dan pas de kraan aan om af te spoelen.

In Finland droogt men niet af, maar zijn keukens uitgerust met een droogkast. Dat is een keukenkastje met daarin geen planken, maar roosters. Je afgewassen en afgespoelde spullen zet je daarin te drogen. Daar komt geen theedoek aan te pas. Kastje dicht en weg is de vaat.

Foto van Marleen van het fotoblog
opvallend onopvallend (aanrader, prachtige foto's!)

Schoenpoetsborstel

Het liefste was ik af met een afwasborstel en laat ik schuursponsjes links liggen omdat ze een broedplaats voor bacteriën zijn. Gek genoeg is er geen afwasborstel aanwezig in de appartementen die we tot nu toe hebben gehuurd in China. Chinezen gebruiken misschien een sponsje, doekje of gewoon hun handen.

Hier in China is het me nog niet gelukt een plasticvrije afwasborstel te vinden. Toen we net in Peking waren aangekomen kochten we een houten borstel in plaats van een plastic afwasborstel. Eigenlijk was het een borstel om schoenen mee te poetsen. Werkte niet voor de afwas. Dus toen toch maar een plastic exemplaar gekocht.


Aangekomen in Jinan hebben we er ook weer één gekocht (want al te veel bagage, daarom geen plek voor de Pekingse afwasborstel, ja ik moet inderdaad leren reizen met minder bagage). En over een paar dagen gaan we weer terug naar Peking en kopen we weer een nieuwe. Van plastic waarschijnlijk, want iets anders hebben we nog niet gezien hier.

Paardenhaar
In Nederland daarentegen is het relatief makkelijk een plasticvrije afwasborstel te vinden. In eerste instantie kocht ik er een bij Ekoplaza voor € 1,75. Dat was er een zonder verpakking en gemaakt van hout met een verwisselbare kop. Die kop zelf vond ik redelijk waardeloos. De haren gingen bij de minste of geringste druk al uit elkaar staan. Met de steel was niets mis, dus ging ik na verloop van tijd op zoek naar een nieuwe kop van betere kwaliteit.

Foto van Ekoplaza webshop

Die vond ik bij Dille & Kamille. De kop is beukenhout en plantaardige vezels. Wordt verkocht zonder verpakking. Past op de steel van Ekoplaza en kost € 0,95. Dat is net iets goedkoper dan de opzetborstels bij Ekoplaza. Die kosten namelijk € 3,25 per drie. 

Plasticvrije kop van afwasborstel van Dille & Kamille

De houten afwasborstel met vervangbare kop kost € 1,95 bij Dille & Kamille. Dat is net iets meer dan bij Ekoplaza, maar gezien het kwaliteitsverschil is dat het waard. Daarnaast vind je bij Dille & Kamille een afwasborstel zonder steel, gemaakt van beukenhout en plantaardige vezels. Heel handig dingen als je net wat harder moet boenen op je afwas. Ten slotte heeft de winkel ook een plasticvrije afwasborstel van paardenhaar (€ 2,50). Dat is handig voor kwetsbare spullen zoals servies.

Nu nog een plasticvrij afwasmiddel vinden en het afwassen is een waar plasticvrij feest. 
Tips welkom! 

Lees ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten