Over mij

Welkom op PlasticMinimalism! Mijn naam is Annemieke en ik woon sinds januari 2015 in een dorp aan de Nederlandse kust.

De start van PlasticMinimalism

Een paar jaar geleden zag ik online onderstaande presentatie van de plasticvrije pionier Beth Terry over plastic soep in onze oceanen. Daar zijn namelijk uitgestrekte gebieden waar enorme hoeveelheden kleine stukjes plastic in het water drijven. Beth vertelt in de video over haar plasticvrije leven. De directe aanleiding voor deze manier van leven voor haar was het zien van foto's van dode vogels met dopjes, aanstekers en ander plastic afval in hun ingewanden. Ik was direct geboeid. De video is me altijd bijgebleven.



De daaropvolgende jaren las en hoorde ik steeds vaker over plastic soep. Na het zoveelste plastic artikel dat voorbij kwam, besloot ik in april 2013 hand in eigen boezem te steken en over te gaan op actie. Want die plastic soep komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, maar is het directe gevolg van onze consumptie van plastic. Geïnspireerd door het verhaal van Beth Terry begon ik plastic uit mijn leven te bannen en mijn ervaringen te documenteren op dit blog.

Omdat ik niet hou van grote, drastische veranderingen, besloot ik te gaan voor een geleidelijke uitfasering van plastic. Op deze manier is de kans van slagen ook groter, want zo leerde ik mezelf langzaam maar zeker nieuwe gewoontes waar ik de rest van mijn leven profijt van zal hebben.

Tegelijkertijd is niet al het plastic per definitie slecht. In sommige situaties is plastic wellicht de beste optie. Ik kan me voorstellen dat het bijvoorbeeld lastig is om geheel plastic vrij te kamperen. Voor alle situaties en producten geldt dat ik eerst op zoek ga naar een plasticvrij alternatief. Alleen als dat er niet is, kies ik voor een (liefst tweedehands) plastic oplossing.

Internationaal

Toen ik begon met PlasticMinimalism woonde ik samen met mijn man in Den Haag. Van maart tot december 2014 hebben we vanwege mijn werk in China gewoond. Sinds begin dit jaar wonen we in een dorp aan de kust van Zuid-Holland.

Een dynamisch bestaan -de afgelopen 12 jaar ben ik gemiddeld elk jaar (internationaal) verhuisd- brengt op het plastic front verschillende uitdagingen met zich mee. Ten eerste moeten we in iedere nieuwe plaats het wiel opnieuw uitvinden. Waar vind je de plasticvrije markt? Waar koop je noten? Wasmiddel? Zeep?

Ten tweede is het niet altijd mogelijk alles mee te verhuizen. Zo hadden we in Nederland plasticvrij keukengerei, maar was het onmogelijk alles in het vliegtuig mee te nemen naar China. Wel hadden we wat rvs bakjes, waterflessen, reisbestek, herbruikbare boterhamzakjes en zakken voor groente, fruit en noten in onze bagage.

Echter dingen als schoonmaakhandschoenen (appartementen zijn doorgaans vies in China), afwasborstel en teiltje hebben we niet meegenomen uit Nederland. Dus kochten we dat soort dingen nieuw. Uiteraard zoeken we eerst naar een plasticvrij alternatief, maar bij gebrek daaraan kwamen we af en toe uit op een product van plastic. Dat is jammer.

Omdat het einde van ons internationale bestaan nog niet in zicht is, werk ik aan een oplossing voor de lange termijn. Wellicht zou ik aan ons plasticvrije gereedschap een plasticvrij reispakket kunnen toevoegen, bestaande uit bijvoorbeeld een mini afwasborstel, wat afwasmiddel, wasmiddel en schoonmaakhandschoenen. Zo verminderen we de aankoop van nieuw plastic.


Plastic-Free Tuesday

Uit mijn directe omgeving krijg ik regelmatig positieve opmerkingen over mijn plastic project. Mensen lijken het een leuke onderneming te vinden en geven vaak aan nu zelf ook beter op de eigen plastic consumptie te letten. Om nog meer mensen bewust te maken van de plastic problematiek en met elkaar een schonere wereld te krijgen, bedacht ik Plastic-Free Tuesday.


Dankzij het enthousiasme van het Plastic-Free Tuesday team is er nu een prachtige website en actieve Facebook pagina. Langzaam maar zeker groeien het team en de (promotie) activiteiten. Doel is een internationale beweging in gang te zetten zodat Plastic-Free Tuesday een begrip wordt.

Jij kunt helpen door de PFT Facebook pagina te liken, PFT te volgen op Twitter, en de updates te delen. Graag zien en lezen we jouw plastic ervaringen en vragen. Praat mee door een berichtje achter te laten op het blog, op Facebook of op Twitter.

Heb je een goed idee om Plastic-Free Tuesday op de kaart te zetten, neem dan contact op via de website (laat een berichtje achter), Twitter of Facebook. We zijn ook altijd op zoek naar mensen die in het Engels een blog willen schrijven.

Contact

Facebook: www.fb.com/PlasticFreeTuesday



Twitter: @SinoEnvironMiek (Nederlands) en @PlasticFreeTues (Engels)





Pinterest: http://www.pinterest.com/PlasticFreeTues  

Bekijk het profiel van Plastic-Free Tuesday op Pinterest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten