4 oktober 2013

Losse kruiden en specerijen

Al een tijdje ben ik op zoek naar kruiden zonder plastic verpakking. Kruiden en specerijen worden overal in een plastic (afsluitbaar) zakje of glazen potje met plastic deksel verkocht. Ik had bijna de hoop opgegeven kruiden in een glazen pot, in papier of gewoon los te vinden. Zelfs op de biologische markt in Den Haag kon ik het niet vinden. De enige plasticvrije optie zou dan zijn om zelf kruiden te planten en de kruiden die ik niet zelf kan planten niet langer te gebruiken. Dat zou saai worden. Ik maak namelijk al mijn eten zelf, gebruik geen zakjes, pakjes, heel- of halffabricaten, dus gebruik veel kruiden.

Gelukkig was stoppen met kruiden en specerijen niet nodig, want afgelopen week hebben we losse kruiden gevonden bij De Droom van Utrecht! Deze winkel in de binnenstad van Utrecht heeft een uiteenlopend assortiment met onder andere artistieke spaarpotten, servies waaronder prachtige Aziatische theepotten, vetverbranders, zeep, mosterd, allerlei exotische soorten olijfolie en azijn en ook thee, kruiden en specerijen.

We hadden zelf lege glazen potjes gespaard en meegenomen. Die lieten we vullen door de aardige kruidenier. Helaas waren niet al onze favoriete kruiden en specerijen los te koop bij deze winkel, maar wel diegene die we het vaakst gebruiken.


Thuis heb ik etiketten op de potten opgeplakt. De potjes vind ik veel handiger dan alle kleine zakjes en minipotjes oregano, tijm, kaneel enzovoorts die we altijd bij AH kochten. Omdat de potjes een wijde opening hebben, kun je er veel makkelijker een thee- of eetlepel uitscheppen. Vooral met die kleine potjes van AH gebeurde het regelmatig dat de kruiden er eerst niet uit willen komen en als je dan schudt, ligt de helft van de inhoud opeens in je pan. Onze grotere, glazen, plasticvrije potten zijn veel handiger. Ook hoeven we niet meer elke week kruiden te kopen, want we kunnen nu even vooruit.


Het kopen van losse kruiden bij deze kruidenier heeft niet alleen milieu en praktische voordelen. Zo dragen we hierdoor ook bij aan het voortbestaan van kleine, specialistische winkels, zodat we straks niet alleen maar grote winkelcentra's met winkelketens hebben.

Maar het grootste voordeel van losse kruiden kopen zijn de kosten. Ik was bang dat het kopen van losse kruiden ons financieel zou ruïneren. Daar bleek niks van waar. Bij De Droom van Utrecht kosten de meeste kruiden €2,95 per 100 gram. Voor de meeste kruiden en specerijen (kaneel is een uitzondering) geldt dat dit goedkoper is dan in de supermarkt, in ons geval bij AH. Een paar voorbeelden:

 • Oregano. De goedkoopste optie bij AH is een klein glazen potje met plastic deksel. Inhoud is 10 gram, prijs €1,39. Dat is dus €13,90 per 100 gram. 
 • Rozemarijn. De goedkoopste optie bij AH is ook weer een klein glazen potje met plastic deksel. Inhoud is 19 gram, prijs €1,30. Dat is dus €7,32 per 100 gram. 
 • Tijm. De goedkoopste optie bij AH is een wederom een klein glazen potje met plastic deksel. Inhoud is 15 gram, prijs €1,39. Dat is dus €9,27 per 100 gram. 
 • Basilicum. De goedkoopste optie bij AH is een klein afsluitbaar zakje. Inhoud is 12 gram, prijs €1,25. Dat is dus €10,42 per 100 gram.
Alleen kaneel is goedkoper bij AH dan bij de kruidenier in Utrecht, namelijk €0,74 per 100 gram. Op de website van AH zie ik dat er zelfs een plasticvrij potje kaneel in het assortiment zit. Die kost €2,38 per 100 gram.

Specerijen zoals kruidnagel, paprikapoeder en kaneel kochten we altijd bij de Aziatische supermarkt. Daar liggen de prijzen lager dan bij AH, maar ook hier zijn de specerijen in plastic verpakt.

Behalve kruiden en specerijen kochten we ook wat thee in Utrecht. Dragonfruitthee. In papier verpakt. €3,95 per 100 gram.

Voor 7 soorten kruiden en de thee betaalden we €22,05.


Voor zover in het assortiment aanwezig, kopen we vanaf heden dus losse kruiden en specerijen uit Utrecht.

6 opmerkingen:

 1. Leuk, ik ga ook vaak naar die winkel :) Een tijdje geleden had ik daar ook een stukje over geschreven op mijn blog, hier. Vlakbij daar zit ook een andere winkel waar ze losse kruiden etc verkopen, en op de bio-markt (vrijdag) worden losse noten/rijst/amandelmeel enzo verkocht, evenals kaas die in papier wordt verpakt (bij bijvoorbeeld de schapenkaasverkoper).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je meeleest en reageert!

   De Droom van Utrecht is inderdaad een geweldige winkel. Zo zouden er meer moeten zijn. Vandaag was ik bij Dille & Kamille in Den Haag. Daar verkopen ze ook kruiden, maar in dit filiaal (wegens regels, er moet namelijk een waterkraan zijn) helaas niet langer. In andere filialen wel, dus ik denk dat ik eens ga kijken in Amsterdam. Heb jij toevallig ervaring met de kruiden van Dille & Kamille?

   Mooi blog heb je!

   Verwijderen
  2. Ik ben alleen bij de Dille en Kamille in Utrecht geweest, maar heb daar geen kruiden gekocht. De Dille en Kamille zit ook verder van mijn huis vandaan dan de Droom van Utrecht, dus ik ga daar alleen heen als ik iets anders nodig heb. Op de site staan wel bijna alle kruiden in plastic verpakkingen... Is dat in de winkel in Amsterdam niet zo dan?

   Verwijderen
  3. Volgens de verkoopster bij Dille & Kamille in Den Haag gaat het nieuwe filiaal in Amsterdam wel losse kruiden verkopen. De winkel in Den Haag heeft achter de toonbank grote potten met kruiden staan. Echter zijn de kruiden verpakt in kleine zakjes. Volgens de verkoopster mogen ze in die winkel geen losse kruiden verkopen omdat er geen stromend water in de buurt van de kruiden is.

   De Amsterdamse winkel opent aankomend weekend. Het zit op de Nieuwendijk, vlakbij het centraal station. Dat is toevallig ook vlakbij mijn werk, dus ik denk dat ik er binnenkort eens langs ga om te kijken. Onze kruiden zijn namelijk aan het opraken.

   Verwijderen
 2. In een mediterrane supermarkt hebben ze heel goedkope kruiden en specerijen in glazen potjes. Kruiden in een gewone supermarkt zijn vreselijk duur, juist vanwege de kleine verpakkingen, waar ook nog vaak veel zout bij zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eventueel in Haarlem heb je The Art of.... Tea, Herbs & Spices. Deze kruiden zitten in papier verpakt.
  www.the-art-of-tea-herbs-speices.nl

  BeantwoordenVerwijderen