7 oktober 2013

Plastic weekoverzicht afl. 16

Dit is ons plastic afval van afgelopen week. Helaas is het meer dan vorige week.


Zoals gebruikelijk volgt hieronder een overzicht per categorie.

Theeverpakkingen

Afgelopen week hebben we eindelijk eens ons koffie- en theekeukenkastje opgeruimd. Het resultaat was een hoop lege plastic verpakkingen. Tegenwoordig kiezen we voor plasticvrije thee, zoals we vorige week kochten bij De Droom van Utrecht. Soms gaat het mis. Dan blijkt een papieren of kartonnen (thee)verpakking binnen toch een plastic verpakking te hebben.


Kamut wafels uit de Biobox van Ekoplaza

Kamut wafels zijn lekker, maar is iets wat ik nooit zelf zou kopen. We kopen bijna geen half- of heelfabrikaten. Brood en knäckebröd bakken we zelf.


Stukje plastic van een flessendopje
Stukjes plastic tussen plakjes gedroogde ham
Kaas

Voor een speciale gelegenheid hebben we een stukje kaas en wat ham gekocht. Helaas bleek er tussen elk plakje ham een stukje plastic te liggen. Voor de kaas hadden we eigenlijk naar een kaasboer moeten gaan, maar gek genoeg niet aan gedacht.


Kokosblokken
Vis uit de diepvries
Heel oude zak zoete aardappels

Tegenwoordig gebruiken we altijd Re-Sacks als we groente kopen op de markt, bij Ekoplaza of bij de Aziatische supermarkt.


Een vuilniszak en verpakking van toiletpapier
Plastic van (online) aankopen

Ik heb laatst overal gezocht naar een bepaald model elektrische tandenborstel (helaas inderdaad gemaakt van plastic). Helaas bleek deze of uitverkocht of 30 euro duurder dan bij Mediamarkt. Ook bij de Mediamarkt winkel was het ding uitverkocht, maar online kon ik h'm wel bestellen en in de winkel ophalen. Door te kiezen voor ophalen in de winkel hoopte ik een pakket vol met plastic te vermijden. Maar helaas kreeg ik bij het ophalen een zelfde soort pakket als ik thuis zou hebben gekregen. Jammer en onnodig. Het middelste hoopje plastic op de foto is van de tandenborstel.


Hetzelfde gebeurde met kleding dat we online bestelden, maar in de winkel ophaalden. Op de een of andere manier zit kleding vaak per stuk in plastic verpakt. Het is me niet duidelijk waarom dit gebeurt. Wat gebeurt er allemaal met die kleding tijdens transport uit Azie dat het in plastic verpakt moet worden?

Verder hebben we online een koptelefoon gekocht. Het is een exemplaar dat niet in Nederland te koop is, maar wel heel duurzaam is. Je kunt elk onderdeel van het ding zelf vervangen, waardoor je dus bijna eindeloos luisterplezier hebt.

Actiepunten voor deze week:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten