Plastiminderen doe je zo

Tas
 
Neem altijd eigen tas(sen) mee als je boodschappen gaat doen. Doe een extra linnen tas in je werk- of schooltas zodat je bij een ongeplande aankoop nooit afhankelijk bent van een gratis of goedkope plastic tas. Ben je toch een tas vergeten en sta je in de supermarkt, kijk dan of er een lege doos is waar je je boodschappen in kunt doen.

Water

Koop een mooie waterfles, bijvoorbeeld de Klean Kanteens van roestvrijstaal. Neem de fles altijd overal naar toe, zodat je nooit een fles water hoeft te kopen.

Etenswaar

Snijd groente en fruit zelf. Koop geen voorgesneden groente en fruit uit een plastic zakje. Zorg voor een goed, scherp mes. In combinatie met luisteren naar je favoriete radioprogramma, muziek of luisterboek is die groente zo gesneden. 

Kies voor groente en fruit dat niet in plastic verpakt zit en waar geen plastic sticker omheen zit. Dat vind je onder andere op op de (biologische of boeren)markt, bij Ekoplaza en soms bij de gewone supermarkt. Waar hebben producten zoals bananen, bloemkool en rode kool uberhaupt een zakje voor nodig? Voor kleinere producten waar je misschien meer van koopt zoals champignons of tomaten kun je een Re-Sack gebruiken.
 
Zoek in de supermarkt naar producten die in papier verpakt zijn. AH verkoopt bijvoorbeeld havermout (eigen merk) in een papieren verpakking en kaneel in een klein rond blikje. Pas wel op: Kartonnen doosjes bevatten vaak alsnog een plastic verpakking. 

Kijk eens bij een andere dan je standaardwinkel voor producten die niet in plastic verpakt zijn.

Ga naar de (biologische)markt voor droogwaren zoals havervlokken, quinoa en peulvruchten, noten, gedroogd fruit en gedroogde tomaten, te koop los per gewicht. Neem je eigen opbergzak (bijvoorbeeld een Re-Sack Voile), voorraadpot of lege jampot mee.
Vraag bij de molen bij jou in de buurt of je er losse producten zoals haver kan kopen.

Plant je eigen kruiden in de tuin of in de vensterbank.

Zoek een ouderwetse kruidenier (misschien ook te vinden op de markt). Bij de Utrechtse kruidenierswinkel De Droom van Utrecht kun je losse kruiden, specerijen, thee en olie kopen.

Experimenteer met nieuwe ingredienten om producten die alleen in plastic verkocht worden te vervangen. Zo gebruik ik tegenwoordig geen kokos meer als ik bak, maar gebruik ik banaan. In plaats van bakpoeder en gist gebruik ik zuurdesem.

Post

Plak een nee/nee sticker op je brievenbus en op je fiets. 

Meld je af voor papieren post zoals (gratis)tijdschriften, nieuwsbrieven en overzichten van salaris, banken en verzekeringen. Ik heb sowieso geen tijd om (gratis) magazines te lezen. Ze belanden bijna altijd ongelezen in de papierbak. Dus die heb ik allemaal opgezegd.

Bestel zo min mogelijk producten online. Kan het niet anders, vraag de webshop dan om je bestelling zonder verpakkings- en opvulmateriaal te sturen.

Kleding 

Koop geen kleding online. Pakketjes betekent heel vaak plastic. Wil je toch online winkelen, bel of mail dan de winkel om te vragen of je bestelling zonder plastic verpakkings- en opvulmateriaal verstuurd kan worden.

En verder:
  • Maak je eigen kleding. 
  • Repareer je eigen kleding. 
  • Laat de klerenmaker je kleding repareren en vermaken. 
  • Ruil kleren met vrienden of via een kledingruilparty.
  • Koop tweedehands van iemand in de buurt via Marktplaats, zo kun je toch passen en hoeft het niet opgestuurd te worden, want post betekent vaak plastic.
  • Kijk bij winkels zoals H&M voor shirtjes van biologisch katoen.

Huishoudelijke producten


Haal een paar basisproducten in huis die je voor veel dingen kunt gebruiken, eventueel zelf te mixen met andere producten. Zo gebruik ik bijvoorbeeld baking soda samen met schoonmaakazijn in plaats van toiletreiniger. Azijn gebruik ik ook als wasverzachter en baking soda om de oven en het aanrecht mee schoon te maken. Zonnebloemolie op een stukje keukenpapier gebruik ik om glimmende oppervlaktes zoals de buitenkant van de oven te laten glimmen.

Heb je toch plastic afval?

Herbruik plastic! Ik gebruik plastic verpakkingsmateriaal en plastic tasjes bijvoorbeeld als ik zelf eens een pakketje verstuur of om een cadeautje mee in te pakken. Mooi hergebruikt lintje eromheen en het ziet er feestelijk uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten