22 maart 2014

Wassen met baking soda!

Onlangs zag ik een filmpje waarin iemand de was deed met alleen baking soda. Geen wasmiddel, zeep of azijn, alleen baking soda. Dat leek mij wel makkelijk: Weinig afval, goedkoop, geen plastic. Helemaal handig nu ik in Peking woon waar de Chinese supermarkten alleen wasmiddel (vloeibaar en poeder) in plastic verpakkingen verkopen. Waspoeder in kartonnen verpakking wordt wel verkocht, maar alleen in expat winkels. Daar moet ik een flink stuk voor reizen en bovendien worden deze producten geïmporteerd en zijn ze duur. Daarnaast wonen we nu klein, met weinig keukenspullen en zie ik zelf wasmiddel maken daarom niet zo zitten. Zodoende heb ik afgelopen week voor het eerst de was gedaan met alleen baking soda. Hieronder een kort verslag.

Voor het geval er iets mis zou gaan (verkleurde kleding bijvoorbeeld), heb ik alleen zwart ondergoed en sokken gewassen. Het merendeel was katoen met een paar kledingstukken van wol. Ik deed alles in onze Chinese wasmachine. Een toplader.


Vervolgens nam ik ongeveer een deciliter baking soda.


Dat strooide ik over de was.


Vervolgens heb ik de machine aangezet. Omdat het ding alleen is aangesloten op koud water, heb ik een halve liter kokend water toegevoegd. Vervolgens het standaard programma gedraaid. Binnen een uur was de machine klaar en heb ik de was te drogen gehangen op het balkon.

Het resultaat? De was is schoon en stinkt niet. De baking soda lijkt de stof op geen enkele manier aangetast te hebben. De was is niet verkleurd of gebleekt. De sokken voelen zelfs extra zacht aan.

Al met al een succesvol experiment. Ik ga binnenkort een gekleurde was doen met baking soda. Een update volgt.

Zie ook:

2 opmerkingen:

  1. Dank voor de tip.
    Heb pas geleden een merino wollen deken (250x250) in de miele met het koude wolwasprogramma gewassen met ca 1dl zuiveringszout, en na 2 dagen drogen zag ie er prima uit!

    BeantwoordenVerwijderen