31 maart 2015

Plastic zit óók in vaatdoekjes!

Je kent ze vast wel: microvezeldoekjes. Deze doekjes worden vaak gebruikt als vaatdoek of gewoon als schoonmaakdoekje. Je vindt ze overal en bij de Albert Heijn kun je ze zowaar zelfs zonder verpakking kopen!

Helaas is microvezel ook een vorm van plastic. Volgens Wikipedia worden de meest voorkomende types microvezel gemaakt van polyester, polyamide of een combinatie van beide met de stof polypropyleen (PP). Alle drie zijn plastic.

Microvezels in je eten!

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de plastic soep in onze oceanen voor een aanzienlijk deel wordt veroorzaakt door het wassen van synthetische kleding en dingen zoals microvezeldoekjes. 

De Plastic-Soep Foundation schrijft: "De kleine synthetische vezels die in veel stoffen zitten, slijten door gebruik en brokkelen af tot minuscule deeltjes die met het afvalwater van de wasmachine richting oceanen spoelen."

Testen van water dat uit de afloop van wasmachines komt, laten zien dat één item al kan zorgen voor bijna TWEE DUIZEND vezels per wasbeurt. 

Deze vezels worden door waterzuiveringsinstallaties niet uit het water gefilterd. Dit betekent dat de microplastics geloosd worden in het water. Zo raken ze verspreid door de natuur.  

Eenmaal in het water worden die minuscule deeltjes nog kleiner en door vissen aangezien voor plankton. Die vissen zitten dus lekker op de microvezels uit jouw vaatdoek te kauwen terwijl jij, nietsvermoedend, die vissen weer op je bord krijgt.

Gelukkig wordt er inmiddels gewerkt aan een oplossing, namelijk een filter in wasmachines die deze kleine plastic vezels uit het afvalwater filtert.

Zo'n filter zou een oplossing kunnen zijn, maar goed, wat doe je dan weer met die uitgefilterde plastic vezels? Juist ja, die komen weer op de afvalberg of in een verbrandingsoven terecht. En dat terwijl er heel goede plasticvrije alternatieven bestaan.

Plasticvrije vaatdoek opties

Kijk bij alles wat je koopt naar het materiaal waarvan het is gemaakt. Voor kleding en andere textielwaren vind je deze informatie op het label. Is er geen label, maar wel een verpakking, dan vind je de informatie daar. Mijn advies is om nooit iets te kopen waarvan je niet weet waar het van is gemaakt. Dus: geen label = niet kopen. 

Kies niet voor: polyester, acryl, nylon.

Kies wel voor: katoen of biologisch katoen, cellulose, bamboe.

Dille & Kamille heeft fijne vaatdoekjes in de collectie die heel goed water absorberen. De doekjes zijn gemaakt van biologisch katoen. Ik zelf gebruik ze al een tijdje en ben heel tevreden over de kwaliteit. Ik was de doekjes op 60 of 90 graden, werkt prima.


Natuurlijk kun je deze tips ook gebruiken voor de aankoop van nieuwe kleding. Kijk altijd even op het label naar de materialen om synthetische stoffen te ontwijken.

Wat doe jij met kleding of textielwaren waar synthetische vezels in zijn verwerkt? 

Lees ook:
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten