18 april 2014

Actie! Duurzame schoonmaakhandschoenen

Al sinds ik mij kan heugen heb ik last van erg droge handen. Soms is tot bloedens aan toe. Vooral als het erg koud is. Handcrèmes geven maar tijdelijk verlichting, maar lossen het probleem niet op. Bovendien zitten crèmes vaak vol met giftige stoffen. Daarom ben ik overgestapt op voorkomen in plaats van genezen.

Natuurlijke zeep en weinig water
Een belangrijk onderdeel van deze strategie is het gebruik van zeep op basis van olijfolie. Ik gebruik inmiddels al een hele tijd Nablus zeep. Die bestel ik online bij De Groene Drogist. Deze winkel verstuurt bestellingen zonder plastic te gebruiken. Sinds ik deze zeep gebruik zijn mijn handen veel minder droog.

Daarnaast zorg ik ervoor dat mijn handen zo min mogelijk in contact komen met water. Ik kook graag en heb daardoor vaak veel afwas en een vieze keuken. We hadden (in Den Haag) en hebben (hier in China) geen vaatwasser, dus wassen met de hand af. Met de radio aan vind ik dat een ontspannend klusje zo aan het begin of einde van de dag.

Vinyl en latex
Om te voorkomen dat mijn handen uitdrogen van het (hete) water gebruik ik tegenwoordig schoonmaakhandschoenen. Helaas zijn die vrijwel altijd in plastic verpakt en van plastic gemaakt. Ook in China is dat zo.

Waterdichte schoonmaakhandschoenen zijn meestal van vinyl of latex. Vinyl is een soort plastic. Latex kan natuurlijk óf synthetisch zijn. Natuurlijk latex wordt gewonnen uit het sap van de rubberboom. Dat soort bomen groeit in tropische gebieden zoals Brazilië, maar ook in Zuid-China.

Voor zowel synthetische als natuurlijke latex handschoenen worden er in het productieproces chemicaliën gebruikt die niet goed zijn voor mens en milieu. Daarnaast kan latex van rubberplantages zorgen voor ontbossing en verlies van biodiversiteit. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven. Ik heb er in totaal drie gevonden. Hieronder een overzicht en vergelijking.

Green Tips: FSC gecertificeerd en eerlijke handel
Ecomondo verkoopt Green Tips huishoudhandschoenen. Prijs per paar is 3,95 euro.
Foto van Ecomondo
"Ze zijn gemaakt van natuurrubber uit duurzame bossen en dragen het FSC-keurmerk van de Forest Stewardship Council. Het rubber wordt op een fairtrade manier geproduceerd in Sri Lanka. Het natuurrubber voor de handschoenen komt van een plantage op Sri Lanka. Daar wordt op een duurzame manier omgegaan met het milieu en met de rubberbomen. Hierdoor wordt de biodiversiteit bevorderd. Op de plantage wordt ook sociaal verantwoord gewerkt. Met de fair trade meerprijs voor elke kg rubber worden de levensomstandigheden van de arbeiders verbeterd. De huishoudhandschoenen zijn biologisch afbreekbaar. Ook de verpakking is milieuvriendelijk: een kartonnen doosje wat gemakkelijk recycleerbaar is."
"Onze verpakkingsmaterialen zijn zoveel mogelijk van gerecycled materiaal of van recyclebaar materiaal. Ook hergebruiken we verpakkingen die nog in goede staat zijn. Indien we kunststof gebruiken, zoals opvulmaterialen, is dit altijd hergebruikt. Facturen en paklijsten worden geprint op gerecycled papier of papier met FSC-keurmerk."
If You Care: Transparant, FSC gecertificeerd en eerlijk
If You Care maakt ook handschoenen van FSC gecertificeerde latex. Helaas zijn deze handschoenen (nog) niet in Nederland verkrijgbaar. Ekoplaza verkoopt wel andere producten van If You Care. Misschien als mensen in de Ekoplaza winkels beginnen te vragen om duurzame handschoenen, dat deze ook daar in het assortiment opgenomen worden.

Foto van Ifyoucare
"If You Care Household Gloves are made from Forest Stewardship Council (FSC) certified latex, i.e. the natural rubber is sourced from a responsibly managed plantation. Furthermore, the rubber tappers, who cut the bark to get the raw material flowing, have received a fair trade premium, and it is their decision how to spend their extra income."
If You Care geeft een link naar meer informatie over eerlijke rubber. De geschiedenis van natuurlijke rubber is behoorlijk deprimerend en barst van mensenrechten problemen. Op deze website is te lezen hoe van de sap van een boom (latex) de grondstof Cenex wordt gemaakt waarvan vervolgens handschoenen en ballonnen worden geproduceerd.
"The freshly tapped sap of the rubber tree is also known as 'Latex milk' and, like cows' milk, it has to be treated to prevent it from going bad. For this purpose, latex traded in liquid form is centrifuged and then ammonia is added. The resulting product is Cenex which is the basis for all dipped products such as ball bladders, balloons, condoms and household gloves."
Gloveables: Hip en eerlijk
Gloveables zijn hippe handschoenen voor schoonmaken en afwas.
Foto via De Betere Wereld
"De hippe huishoudhandschoen wordt gemaakt in Choluteca, een stad in het zuiden van Honduras. Dit land is een van de armste landen op het westelijk halfrond. De producent van de Gloveables, Grandway, werd tijdens een eerste bezoek aan een werkgemeenschap in Choluteca geraakt door de mensen en hun bijzondere en oprechte werkmentaliteit. Na het evalueren van de benodigdheden en beschikbare middelen besloot Grandway een bijdrage te leveren en liet een fabriek en bijbehorend naaiatelier bouwen. Grandway wil in haar productieproces mogelijkheden bieden waarbij mensen zelf een actieve rol spelen. Ze geloven dat deze werkmethode bijdraagt aan meer eigenwaarde, zelfontwikkeling en dat het een basis vormt van vooruitgang. Vandaag de dag tellen de fabriek en het atelier honderd medewerkers die onder goede en eerlijke werkomstandigheden de Gloveables en andere Grandway producten fabriceren."
Foto van WOW
Helaas is niet duidelijk van wat voor materiaal de handschoenen precies worden gemaakt. Op de website staat alleen vermeld dat de handschoenen natuurlijk rubber bevatten. Er mist ook informatie over de herkomst van de grondstoffen. De prijs per paar is 14,95 euro. Iris van wow-lifestyle (aanrader!) heeft de handschoenen getest en was tevreden met de kwaliteit en het uiterlijk. Helaas lijken de handschoenen in plastic verpakt.
Eindoordeel
Het is moeilijk te weten welke handschoenen het beste zijn vanuit duurzaamheidsoogpunt. Dat komt omdat niet alle producten of verkooppunten communiceren wat voor materiaal huishoudhandschoenen worden gemaakt.

Hoewel Ecomondo aangeeft dat de Green Tips handschoenen van natuurlijk rubber worden gemaakt, is niet duidelijk welke chemicaliën verder gebruikt worden in het productieproces, bijvoorbeeld voor het groen verven. Gloveables laat zich daar helemaal niet over uit. If You Care is het meest transparant qua herkomst van materiaal en het productieproces.

Om die reden zou ik het liefste voor If You Care handschoenen kiezen. Tweede favoriet zijn de Green Tips en op de derde plaats komen de Gloveables. Vandaag maar een mail sturen naar Ekoplaza met het verzoek If You Care handschoenen op te nemen in het assortiment.

Tijd voor actie! Doe mee!
Wil je ook dat Ekoplaza deze handschoenen gaat verkopen? Neem dan actie op Facebook en/of Twitter. Je kunt ook een berichtje sturen via de Ekoplaza website .

Like mijn bericht op de Facebook pagina van Ekoplaza. Mijn post vind je aan de rechterkant, onder het kopje "Recent commentaar door anderen".


Je kunt ook een tweet sturen naar @Ekoplaza of een RT van onderstaand bericht.

2 opmerkingen:

  1. vergeet niet dat de letterlijke duurzaamheid van het product ook van belang is. Een handschoen die twee keer zo land mee gaat, maar anderhalf keer zoveel milieu schade oplevert is nog steeds beter voor het milieu omdat je ze maar half zovaak hoeft te vervangen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De handschoenen van ifyoucare zijn te koop bij biggreensmile!

    BeantwoordenVerwijderen