28 maart 2014

Zwerfplastic? #Zwerfie!

Voorkomen is beter dan genezen. Refuse-reduce-reuse-recycle. Met hetzelfde gemak gooi je het in de prullenbak. Bekende woorden. Maar dat niet iedereen leeft volgens deze principes is bekend. Zwerfafval is er een bewijs van. Hier en daar hangt er een plastic tas in de boom of ligt er een frietbakje op straat. 

Plastic soep 
Zwerfafval maakt de omgeving er niet mooier op. Ook is het duur om op te (laten) ruimen. Erger nog is dat het vaak helemaal niet wordt opgeruimd. Dan kan het zomaar door de wind meegenomen worden. Zo belandt het vaak in een sloot, rivier of meer. En uiteindelijk komt het dan in de zee terecht.

Plastic zwerfafval in Portugal

Daar, in het water, is plastic een groot probleem. Plastic breekt niet af en vergaat niet in water zoals bijvoorbeeld papier dat doet. In plaats daarvan worden grote stukken plastic steeds kleinere stukjes. Voor veel dieren is het moeilijk om het verschil te zien tussen dat plastic en eten. 


Zo eten zeevogels flessendopjes en ander plastic. Daar kunnen ze aan overlijden als plastic zich ophoopt in de darmen. Bioloog Jan Andries van Franeker heeft eindeloos veel voorbeelden van plastic in vogels. Dit zegt hij over plastic dat hij heeft gevonden in de buik van stormvogels: 
"Naar schatting 'verteren' stormvogels maandelijks ruim driekwart van de gemiddelde plastic inhoud in de maag en vullen dat continu aan met nieuw plastic. Van echt verteren is geen sprake: in de spiermaag van de vogels worden plastic materialen verpulverd en afgeschuurd totdat de reststukjes kleiner zijn dan ca. 2 mm. Schraapsel en reststukjes passeren de darm van de vogel, waar deels chemicalien worden afgegeven, en worden vervolgens weer uitgepoept om een nieuwe cyclus te beginnen in de plastic soep in zee, alleen in een kleinere vorm die dan vooral beschikbaar is voor andere kleine diersoorten uit dezelfde voedselketens waar dier en mens van afhankelijk zijn." Bron: Plastic Soep is Overal
De hele kleine stukjes plastic in het water zijn voor vissen moeilijk te onderscheiden van plankton. Zo eten ook zij plastic en chemicaliën. Als de vis het plastic en chemicaliën niet uitscheidt, maar opslaat, dan kan dat weer een bedreiging vormen voor onze gezondheid, wanneer de plastic vis op ons bord belandt.

#zwerfie 
Gelukkig kunnen we met zijn allen iets doen aan zwerfafval. Als we allemaal elke dag één stuk zwerfafval oppakken, dan is Nederland in no time schoon. Peter van Klean laat al jaren het goede voorbeeld zien. Onlangs werd dat enthousiast opgepakt door een Twitteraar die het allereerste #zwerfie online zette. Op Facebook vind je ze hier.
"#zwerfie: Een stukje zwerfvuil opruimen en daar een foto van maken. Deze foto deel je dan via Social Media met het woordje #zwerfie erbij." Bron: Klean
Schone handen 
Er zijn vast meer mensen die net als ik af en toe best wat zwerfafval willen opruimen, maar dit een beetje vies vinden. Val je in deze categorie, dan kun je proberen bij je gemeente een afvalprikker te lenen. Of doe als ik: Get over it en was gewoon je handen na het opruimen. Als we allemaal af en toe wat zwerfafval oprapen én deze boodschap verspreiden, hebben we zo een schone wereld. Ik ben alvast begonnen in China. Doe je ook mee?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten