30 oktober 2013

Ongewenste (plastic) reclame op fiets

Van de week was het weer zover: Het zoveelste plastic zadeldekje op mijn fiets. Dit keer van de Fietsersbond, nota bene een groene organisatie.


Omdat ik geen flyers, elastiekjes, zadeldekjes en ander prul (afval) op mijn fiets wil, heb ik een paar maanden geleden een nee/nee sticker op het frame van mijn fiets geplakt. In eerste instantie dacht ik dat dit resultaat had, maar een paar ongewenste zadeldekjes verder, weet ik niet of het toeval was dat de mensen van de Haagse Vredesloop mijn fiets oversloegen tijdens hun campagne of dat het een bewuste keuze was na het zien van de nee/nee sticker.Noem me een zeur, maar ik wil gewoon geen nieuw plastic. Zeker niet ongevraagd. Bovendien belandt er altijd een aantal van die plastic zadeldekjes in de goot. In het gunstigste geval worden die door een (al dan niet speciaal hiervoor ingehuurd) persoon opgeruimd en gescheiden gesorteerd, bijvoorbeeld door Anne die een jaar lang hardlopend door heel Nederland zwerfafval opruimt. In het ergste geval worden de plastic zadeldekjes zwerfafval en gebruiken vogels ze in hun nestjes of maakt het de plastic soep in de oceanen nog groter. Ook de zadeldekjes die in eerste instantie wel op de fiets blijven waaien vroeg of laat weg of worden weggegooid. Zonde van de grondstoffen (olie) en van onze omgeving.

De vraag is trouwens ook nog in hoeverre zo'n flyer campagne met papier, plastic en/of zadeldekjes uberhaupt werkt. Zelf lees ik flyers sowieso niet. Flyers en zadeldekjes werken bij mij averechts, want ik vind het niet netjes om ongevraagd afval aan iemands fiets te hangen. Wat zou de Fietsersbond ervan zeggen als ik mijn bananenschillen aan hun fietsen hang? Misschien zou ik dat gewoon eens moeten testen...

Ik wil dus geen reclame op mijn fiets. Maar hoe zorg ik er voor dat er geen reclame op mijn fiets wordt gehangen?

Het mooiste zou zijn als flyeren gewoon verboden zou zijn. Ik heb begrepen dat de regels voor flyeren verschillen per gemeente. In sommige gemeentes is flyeren in het geheel verboden (in Groningen bijvoorbeeld) en in anderen moet je er een vergunning voor hebben. Wat de regels voor flyeren zijn in mijn woonplaats (Den Haag), weet ik niet, want de regels zijn onvindbaar op het internet. Ik heb de gemeente er een email over gestuurd. Zodra ik antwoord heb, volgt er hier een update.

Makkelijker dan de regels van mijn gemeente te veranderen is gewoon een nog grotere sticker of meer stickers op mijn fiets plakken. Met daarop duidelijk de boodschap dat ik geen marketing tierelantijntjes op mijn fiets wil. Ook niet van de Fietsersbond (ook al was de boodschap erop positief). Binnenkort meer hierover.

3 opmerkingen:

 1. Hoi! Nog een leuke post met goede tip! Wat ik ook met zadeldekjes doe is ze retour afzender sturen ;-) Hup, in een oude envelop uit de papierbak met een vriendelijk briefje erbij (ongewenste reclame, ZO 1997, zonde van grondstoffen, energie, menselijke inspanning, tijd en dus geld, en de vraag of ze niet beter social media kunnen gebruiken voor dergelijke activiteiten?), dichtplakken en langsfietsen om in de brievenbus te doen. Soms genereer je wel wat kosten en afval (bv postzegel of plakband) maar ik hoop met dergelijke acties iig een beetje bewustwording te creëeren. En als je dat vaak genoeg en met meerdere mensen doet, dan neemt een bedrijf een volgende keer wellicht de beslissing om geen zadeldekjes meer te gebruiken in hun marketing activiteiten :-) groetjes Tamara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, je bent echt mijn plastic held! Ik heb ook overwogen de zadeldekjes terug te sturen, maar nooit gedaan. Heb je een ooit een reactie hierop gehad? Ben benieuwd!

   Verwijderen
 2. P.s. Loesje heeft hier leuke stickers voor!

  "Geen reclame svp, wij hebben alles al" http://shop.loesje.nl/diversen/geen-reclame-brievenbussticker

  en (voor de brievenbus):
  "Als u geen reclamedrukwerk door mijn brievenbus gooit zal ik uw vingers niet afhakken" http://shop.loesje.nl/diversen/vingers-niet-afhakken-brievenbussticker

  BeantwoordenVerwijderen