1 mei 2013

Constructief gesprek met producent over plastic verpakkingsmateriaal

Afgelopen weekend vroeg ik De Halm, producent van o.a. biologische havervlokken, waarom dit product in plastic en niet in karton verpakt wordt. Op maandag kreeg ik de volgende reactie:
"Wij zijn destijds van een papieren zak met plastic binnenzak overgestapt naar een folie zak omdat toen papieren verpakking steeds moeilijker te verkrijgen waren. Diverse verpakkingsleveranciers gingen failliet. Op dat moment moesten we investeren in een nieuwe inpakmachine en moesten kiezen voor een inpakmachine voor papieren zakken of foliezakken. Omdat diverse papieren zakken leveranciers failliet gingen hebben we toen dus gekozen voor een machine die met folie kon werken. We hebben toen voor de minst milieuonvriendelijke folie gekozen (polyprop). Op dit moment zijn we bezig om testen te doen met bio afbreekbare folie. De krokante muesli’s worden momenteel in die folies verpakt."
De email eindigde met:
"Mag ik je vragen waarom je graag een papieren verpakking wil? Is dat vanwege milieu overwegingen of vind je een doos in gebruik makkelijker of misschien nog andere redenen?"
Ik schreef terug dat ik sinds kort plastic zoveel mogelijk uit mijn leven probeer te bannen vanwege milieuoverwegingen. Daarnaast gaf ik aan dat plastic verpakkingen lastig zijn omdat je plastic zakken voorzichtig open moet knippen en dan na gebruik met een dingetje dicht moet maken. Af en toe open je zo'n zak verkeerd en dan scheurt 'ie soms en dan wordt het een rommeltje. Geen wereldprobleem, maar goed, als we toch iets produceren, waarom dan niet streven naar kwaliteit en gebruiksgemak. Vanmorgen kreeg ik hier een reactie op. Ik was positief verrast.
"Ik ben het met je eens dat het beter is om zo min mogelijk verpakking te gebruiken. Vaak zie je dat bij een papieren doos toch nog een plastic binnen zak gebruikt wordt om de houdbaarheid van het product te garanderen. Dat is ook een van de dingen waarom wij daar destijds niet voor gekozen hebben. Bij de huidige verpakking hebben we in principe de minste verpakking nodig.

Ik ben het met je eens dat de plastic verpakking wel snel scheurt en dat je echt een schaar moet gebruiken om het mooi open te maken.  In het verleden hebben we ooit bewaarblikken op de markt gebracht. Misschien moeten we dat idee weer eens oppakken en daar een actie mee doen.

Wij verkopen onze havervlokken en havermout ook in 5 kg zakken (van papier) misschien is dat nog een optie. Ik weet niet bij welke winkel je onze vlokken koopt, maar daar zouden we ook nog eens naar kunnen kijken. Dit geldt helaas weer niet voor de speltvlokken.

Als ik nog iets voor je kan betekenen, hoor ik dat graag."
Ik ben blij dat mijn zorgen om plastic verpakkingsmateriaal zo serieus worden genomen door De Halm. Dat had ik niet verwacht. Ik ben ook blij te merken dat dit bedrijf bewust nadenkt over milieu in samenhang met verpakkingsmateriaal. Ze stijgen door dit zeker in aanzien bij mij. Hoewel ik sympathiek heb voor hun positie en overwegingen, zal ik toch stoppen met het kopen van De Halm havervlokken. Ik heb wel geschreven dat ik geinteresseerd ben in het kopen van 5 kg zakken (nog minder verpakkingsmateriaal!) en dat het opbergblik ook een goed idee is om aan te bieden. Mits niet van plastic, van goede kwaliteit en gebruiksvriendelijk is een realistische kans dat ik het zou aanschaffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten