11 maart 2014

Bisfenol A (BPA) in glazen potjes

Bisfenol A is een hormoonverstorende stof. Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat de BPA die in plastic en ander verpakkingsmateriaal zit, in het voedsel terecht kan komen en zo schade aan kan richten.

Zelf ben ik van blikjes (voornamelijk bonen en tomaten) overgestapt naar gedroogde bonen en glazen flessen. Helaas heeft de deksel van zo'n glazen fles een coating waar -je raadt het al- bisfenol a inzit.

Het is niet duidelijk wanneer BPA wel en niet aanwezig is in producten en verpakkingen, want de producent hoeft het niet te vermelden.

Omdat ik tot voor kort mijn gepureerde tomaten en tomatenpuree bij Ekoplaza kocht, heb ik ze onlangs gecontacteerd met de vraag over bisfenol a in de deksel van zo'n glazen potje. Dit was het antwoord:
"In alle glazen potjes zit een deksel met een coating. Deze coating bevat in zeer kleine hoeveelheden BPA.
 

Dit is zo laag dat er geen enkel gevaar is voor de menselijke gezondheid.

Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om potjes te verkrijgen die volledig BPA vrij zijn.

De potjes van EkoPlaza bevatten daarom de minimale hoeveelheid die mogelijk is.

In de toekomst zal gekeken worden naar mogelijkheden om verbeteringen op deze producten door te voeren."
In Zweden is het sinds 2012 verboden om bpa te hebben in verpakkingsmateriaal van voeding bestemd voor kleine kinderen tot 3 jaar oud. Dit betekent dat het ook verboden is bpa te gebruiken in het deksel van glazen potjes. De Zweedse milieuminister Lena Ek zei over deze nieuwe regel:
"Dit pakket [regelgeving] regelt hoe bisfenol a te hanteren in Zweden. Dit omdat het gevaarlijk, giftig, kankerverwekkend en hormoonverstorend is."
Zie ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten