Toen we na jarenlang vegetarisme vanwege gezondheidsredenen in Nederland op zoek gingen naar dit soort vlees, kwamen we in eerste instantie uit bij vlees van de biologische slager. Het biologische keurmerk voelde fijn, maar nog steeds bleef onduidelijk wat de dieren precies gegeten hebben, hoe ze leven en hoe ze sterven.
Biologisch betekent namelijk niet per definitie dat bijvoorbeeld een koe alleen gras eet. Het is niet ongebruikelijk dat koeien behalve gras, gedroogd gras (hooi) en kuilgras ook zogenaamd krachtvoer krijgen. Dat krachtvoer kan bestaan uit verschillende dingen, waaronder suiker en peulvruchten. Koeien zijn gemaakt om gras te eten en persoonlijk geloof ik niet dat het goed is voor de gezondheid van de koe om andere dingen te eten.
Wat een koe eet bepaalt trouwens niet alleen de gezondheid van het dier, maar beïnvloedt ook de kwaliteit van dierlijke producten zoals melk en vlees. Zo bevat melk gemaakt van een koe die alleen gras eet heeft meer omega 3 vetzuren. Ons westers dieet heeft een tekort aan dit soort vetzuren, terwijl we teveel omega 6 vetzuren consumeren. Een typisch westers dieet bestaat uit vijftien keer zoveel omega 6 dan omega 3, terwijl we door de eeuwen heen evenveel van beide aten. De huidige onbalans kan zorgen voor een scala aan ziekten zoals kanker en auto-immuun ziekten.
Biologisch betekent ook niet per se dat de dieren een goed leven hebben gehad. Koeien lopen niet per se het hele jaar buiten en zijn niet automatisch kerngezond.
Omdat biologisch dus toch niet de zekerheid biedt dat dieren een goed leven hebben gehad, gezond zijn, gezond eten en hun natuurlijke gedrag kunnen uiten, hebben we uitgekeken naar een alternatief. Dat vonden we bij Wildrundvlees. Deze organisatie heeft een aantal kuddes Hooglanders (soort koeien) lopen in verschillende natuurgebieden in Nederland. Regelmatig wordt een aantal van deze dieren geslacht en het vlees online verkocht.
Wildrundvlees is afkomstig van runderen die het hele jaar door buiten lopen en niet bijgevoerd worden. Bijna alle runderen zijn afkomstig van Stichting Taurus, soms gaat het om runderen van derden (zoals bijvoorbeeld van Staatsbosbeheer). Maar altijd gaat het om dieren die jaarrond buiten grazen en geen veevoer krijgen. De runderen lopen in sociaal kuddeverband, de kalveren blijven bij hun moeder en de runderen kunnen 'binnen het raster' gaan en staan waar ze willen. Omdat ze niet worden bijgevoerd is er geen riscio op bijmenging met ongewenst stoffen zoals bijvoorbeeld diermeel. Daardoor hebben ze ook een normaal groeitempo. Geen met krachtvoer opgefokte dieren die in 6 maanden tijd, onder slechte omstandigheden worden afgemest. Onze dieren krijgen de tijd om op te groeien. Door hun natuurlijke levenswijze zijn de dieren veel gezonder dan in de reguliere veehouderij. Dat wordt bevestigd door onze dierenartsen: slechts zeer incidenteel is ingrijpen nodig en dan nog meestal vanwege een ongeval. Jaarrondgrazende hooglanders en galloways zijn robuust en zelfredzaam.
Onze aanvoerlijnen zijn kort. Geen dagenlange, grootschalige en dieronvriendelijke transporten. De overtollige dieren worden met zo min mogelijk stress uit het terrein gehaald en direct naar de slachter gebracht. Het gaat meestal om jonge stieren van 2,5 tot 4 jaar en om oudere koeien. De laatste worden verwerkt. De transporttijden bedragen maximaal 2-3 uur, maar zijn meestal veel korter. Het slachtbedrijf ligt midden in onze regio, het is kleinschalig, er wordt met respect met de dieren omgegaan. Van elk dier is de exacte herkomst en de levensgeschiedenis bekend. Alle dieren voldoen volledig aan de daartoe gestelde veterinaire eisen. Bron: Wild Rundvlees.Het vlees wordt in pakketten van 8 kilo verkocht. In elk pakket zit vlees van verschillende delen van de koe. Naast de standaardpakket kun je orgaanvlees en botten bestellen. We hebben inmiddels twee keer een bestelling geplaatst. Onlangs konden we onze tweede bestelling ophalen bij een ophaalpunt in onze woonplaats. De bestelling bestond uit 8 kg vlees en 6 kg organen (botten, lever en hart).
Het enige nadeel van wildrundvlees is dat het vlees wordt verpakt in plastic, behoorlijk veel plastic zelfs. Ik heb hier nog geen oplossing voor gevonden. Het vlees komt niet uit de Randstad en wordt waarschijnlijk direct na het slachten verpakt. Mocht ik de slager kunnen overhalen dat ik het vlees los op zou mogen halen, dan zou ik urenlang moeten reizen en een enorme stapel bakjes mee moeten nemen. Dat zou op zich niet eens zo een heel slecht idee zijn als dit maar eens in de zoveel tijd zou gebeuren, dus misschien moet ik eens vragen of zoiets een optie is. Tot die tijd accepteer ik dit plastic omdat ik goed vlees belangrijker vind dan plastic afval.
ha miek, hoe zit t met vis en zaden? korte google search leert me dat deze (gezondheids)discussie vooral hieraan wordt gelinkt (bijv lijnzaad?), niet zo zeer vlees? zie ook interessante tabelletje op volgende site of website van voedingscentrum? http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspx, of http://chriskresser.com/how-too-much-omega-6-and-not-enough-omega-3-is-making-us-sick
BeantwoordenVerwijderenIk ga het lezen, dankjewel! Vooral artikel van Chris Kresser ziet er informatief uit. Vleesconsumptie hier is overigens niet vanwege binnen krijgen van omega vetzuren. Volgens mij heeft (rund)vlees namelijk niet een enorm hoog omega 3 gehalte. Vis heeft dat inderdaad wel. Maar zie het wel als een pluspunt van het vlees dat we kopen.
VerwijderenDankjewel voor het artikel Marlies! Heel leuk hoe ik aan het denken wordt gezet alleen door wat plastic.
VerwijderenIk was al bekend met het belang van omega 3 in voeding. Nu las ik in het artikel van Kresser over plantaardige oliën. Voor koken gebruik ik al vrijwel uitsluitend kokosolie (helaas inderdaad geïmporteerd met alle haken en ogen van dien), zal daar mee doorgaan en andere soorten olie vermijden.
Ben wel benieuwd wat er zou gebeuren als we massaal die verkeerde vetzuren laten staan. Gezondheidsrevolutie?