30 januari 2014

Online kleding winkelen

Mijn garderobe is dringend aan vernieuwing toe. Omdat ik niet van winkelen hou en omdat ik het liefst alleen dingen koop indien echt nodig, heb ik -afgezien van een paar spijkerbroeken- al tijden geen nieuwe kleding gekocht. Inmiddels ben ik her en der knopen verloren en zitten er gaten en slijtplekken in bijna alle dingen die ik heb. Tijd voor iets nieuws dus.

Als ik kleding koop dan heb ik een paar simpele eisen. Sowieso moet het kledingstuk mooi zijn en goed passen. Daarnaast wil ik minstens dat het gemaakt is van milieu- en diervriendelijk materiaal en dat het productieproces mens, dier en milieu niet schaadt.

In dit kader heb ik al ontzettend veel duurzame merken en producten getest. Zelfs al moest ik daarvoor naar een andere stad, een hogere prijs betalen of lang wachten vanwege internationale bestellingen. Helaas is mijn ervaring inmiddels dat veel duurzame merken geen goede kwaliteit en/of pasvorm bieden. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen.

Daarom varieer ik nu meer en koop ik niet alleen maar producten van ultra groene, duurzame merken. Waar ik wel erg op let is dat een product duurzaam is als in lang meegaat en lang mooi blijft. De laatste tijd experimenteer ik daarom met luxere, duurdere merken. Zo heb ik vorige week een mooie, nette designer broek besteld bij de webwinkel Perfectly Basics

Toen ik mijn bestelling plaatste, vroeg ik of er plastic bij mijn bestelling gebruikt wordt. Dit was niet het geval volgens de super vriendelijke medewerker. Gisteren ontving en mijn bestelling. En inderdaad, nauwelijks plastic! 


Het enige plastic bestond uit een plastic strip rond het pakket (zie bovenste foto) en een plastic label in de broek.

5 opmerkingen:

  1. Zo kan het dus ook qua verpakking!
    Hoe weet je trouwens dat die luxe merken geen gebruik van sweatshops maken? Bij duurdere kleding gaat (ook) het grootste deel van de opbrengst naar het merk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat weet ik helaas niet. Het zou best kunnen dat mijn nieuwe broek gemaakt is door kleine kinderen... van wol van niet zulke gelukkige dieren.

      Tot voor kort lette ik hier veel strenger op, maar resultaat was niet geweldig omdat kleding niet altijd mooi zat en/of snel kapot was.

      Als ik moet kiezen tussen bijvoorbeeld H&M en Hugo Boss dan geef ik (nu) toch liever mijn geld uit aan de laatste omdat ik de pasvorm en duurzaamheid beter vind.

      Wat is jouw strategie?

      Verwijderen
    2. Mijn strategie is helaas niet veel beter: vanwege mijn lengte past de highstreetmode me niet, dus kom je al gauw uit bij een nichemarkt waarin dus weinig keuze is. Ik koop 95% van mijn kleding bij de Engelse keten Long Tall Sally (online). Helaas heb ik van hen alleen e-mailtjes in vaagtaal teruggekregen over mijn vragen over productie van de kleding.
      Deze maand duik ik er eens goed in. Ben benieuwd!

      Verwijderen
    3. Aanvulling:
      Hugo Boss scoort laag op Rankabrand.org:
      http://www.rankabrand.org/premium-brands/Hugo+Boss
      H&M zou dan beter scoren qua duurzaamheid(!)

      Verwijderen
    4. Je hebt natuurlijk een punt wat betreft Hugo Boss, maar kies toch liever voor een item dat lang mooi blijft dan een H&M item dat snel vaal of dun wordt. Ik ben wel benieuwd naar het duurzaamheids verhaal achter Boss. Kun je daar niet iets over schrijven? Ik volg trouwens een Zweeds blog van iemand die o.a. als project heeft om alleen kleding te kopen direct van de persoon die het heeft gemaakt. Lijkt me een goede oplossing.

      Verwijderen