15 januari 2014

BPA in je kassabon

BPA staat voor Bisfenol A. Dit wordt onder andere gebruikt voor de productie van bepaalde soorten plastic. Er zijn daarnaast nog een aantal andere dingen waarin bisfenol a zit, waaronder kassabonnen van thermisch papier. Dit soort kassabonnen krijg je onder andere bij Albert Heijn.

Een onderzoeksteam uit Zwitserland analyseerde in 2010 verschillende soorten thermisch papier. Van de dertien proeven, bevatten elf 8-17 gram BPA per kilo. Uit testen bleek dat als je het papier ongeveer 5 seconden vasthoudt, de bpa op je vingers terecht komt. Bij metingen met droge vingers gaat dit om een hoeveelheid van 1 microgram. Bij metingen met natte of vettige vingers kwam er 10 microgram op de vingers terecht. In dit specifieke onderzoek is niet aangetoond dat de bisfenol door de huid gaat, maar wel dat de bisfenol a zo diep de huid in kan trekken dat je het niet meer weg kan wassen.

In dit filmpje vertelt een onderzoeker dat bpa wordt gevonden in de urine van 99% van alle mensen. Bisfenol a kan ook in kleine hoeveelheden schadelijk zijn.Bisfenol a is een hormoonverstorend middel. In Zweden is het vanaf 1 juli 2013 verboden de stof te gebruiken in verpakkingen van levensmiddelen die speciaal gemaakt zijn voor kinderen tot 3 jaar oud. Zweden probeert inmiddels de EU te overtuigen een totaal verbod op bisfenol a door te voeren.

Tips om bisfenol a in kassabonnen te vermijden:
  • Bedank voor de kassabon
  • Doe je kassabon niet in dezelfde tas als losse etenswaren zoals fruit
  • Heb je toch een bon nodig, raak de bon dan zo min mogelijk aan
  • Werk je in een winkel, vraag dan na of er bpa in de kassabonnen zit en stel voor te zoeken naar een bpa vrij alternatief. Draag ondertussen handschoenen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten