24 december 2013

Lekker, snel en gezond: Spinazie de luxe

De gedroogde zwarte bonen die ik onlangs kookte, heb ik gebruikt in een lekkere, snelle en gezonde spinazieschotel. Een fijne lunch of diner als je weinig tijd hebt maar toch fatsoenlijk wilt eten. En ook nog eens helemaal plasticvrij!

Dit zijn de ingrediënten voor 1 grote portie of 2 kleine porties:
  • 450 gram diepvriesspinazie (of vers) - verpakt in karton, bv van AH of vers vd markt
  • 125 gram gekookte zwarte bonen - te koop op de markt
  • zout
  • 30 gram pijnboompitten - te koop bij Ekoplaza op de Weimarstraat in Den Haag
  • 1-2 knoflookteentjes
  • 15 zongedroogde tomaten - te koop op de markt
  • peper - te koop bij de kruidenier
  • nootmuskaat - te koop bij de kruidenier
Hieronder volgen de instructies.

Doe de diepvriesspinazie in een schaal zodat het vast wat kan ontdooien. Bij voorkeur een uur voor koken. Hoe meer de spinazie ontdooit is, hoe minder energie/gas nodig is tijdens koken. Vaak doe ik de bevroren spinazie in een kom voor ik ga hardlopen. Als ik terugkom, is de spinazie al een heel stuk ontdooit.

Hak de knoflook fijn. Snij de tomaten in kleine stukjes.

Rooster de pijnboompitten. Dat doe je zo: Doe de pijnboompitten in een droge koekenpan zonder olie. Zet op middelhoog vuur. Blijf roeren tot de pijnboompitten beginnen te ruiken en verkleuren. Pas op dat de pitjes niet verbranden, het roosteren gaat vaak opeens heel snel. Haal de geroosterde pitjes uit de pan, bewaar ze in een schaaltje.


Doe nu de (half) ontdooide spinazie in de pan. Ik gebruik een koekenpan. Zet de pan op middelhoog vuur.Laat zo de spinazie ontdooien. Voeg de zwarte bonen en toe als de spinazie ontdooid is.Verwarm de zwarte bonen zo een paar minuten. Voeg de knoflook en een snuf nootmuskaat toe. Roer af en toe zodat het eten niet aanbrandt en alles ongeveer even warm wordt. Doe nu ook de zongedroogde tomaten in de pan.


Voeg tenslotte naar smaak peper en zout toe. Klaar is de spinazie de luxe! Haal de pan van het vuur en verdeel de spinazie over een of twee kommen.Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten