28 april 2013

Havermout zonder plastic

Zoals ik eerder blogde, ben ik op zoek naar havervlokken die niet in plastic verpakt zijn. Bij voorkeur zijn deze biologisch. Normaal gesproken koop ik biologische havervlokken bij Ekoplaza. Maar als ik het correct herinner, verkoopt men daar alleen verpakkingen die geheel of deels van plastic zijn, namelijk van Graanpletterij De Halm en van Ekoplaza eigenmerk. Voor de zekerheid zal ik komende week nog eens kijken bij Ekoplaza.

Afgelopen week zocht ik online naar winkels of fabrikanten die mij aan biologische havervlokken in een niet-plastic verpakking zouden kunnen helpen. Het liefste zou ik losse vlokken kopen, dus zonder verpakking. Ideaal zou zijn als ik mijn eigen opbergbak mee zou kunnen nemen en die in de winkel zou kunnen vullen.

Tijdens mijn zoektocht vond ik biologische havermout van Joannusmolen. Op het plaatje lijkt het alsof de havermout verpakt is in een kartonnen doos. 
Bron: www.joannusmolen.com

Ik vermoedde dat er in de doos ook nog een plastic verpakking zat. Daar heb ik over gemaild. Dit is het antwoord dat ik kreeg:
"De Breakfast Havermout Ontbijt van Joannusmolen is verpakt in een kartonnen doosje van FSC karton (100% recycleable karton) en het product zelf is ook nog eens verpakt in een folieverpakking van poly propeen met een acryl coating."
Polypropeen is kunststof, een soort plastic. Jammer, Joannusmolen.

Ik heb gevraagd waarom Joannusmolen voor twee lagen verpakkingsmateriaal kiest.

"Dit heeft te maken met ons productieproces. Onze afvulmachine kan alleen verpakken in folieverpakkingen en niet direct in karton."
Ik snap hier niks van. Hoe kun je als bedrijf zo'n slap excuus hebben om plastic te gebruiken, terwijl er alternatieven zijn. In Zweden bijvoorbeeld, wordt haver vrijwel altijd in papieren verpakkingen verkocht. Er zijn dus praktische oplossingen.

Het plastic dat we met zijn allen gebruiken komt vaak terecht in het milieu, de natuur en met name in de oceaan. Daar worden grote stukken plastic kleinere deeltjes die makkelijk als eten aangezien worden door dieren. De dieren eten het plastic op, lijden en gaan dood. Ook voor onszelf is plastic in de zee gevaarlijk als we vis eten die plastic heeft gegeten.

Bovendien wordt plastic gemaakt van olie en dat is ook al niet goed voor het milieu. 

Beste Joannusmolen, hoe denk je dat toekomstige generaties zullen reageren op de plastic soup die wij hebben gemaakt? Zouden ze het jammer vinden dat (tegen die tijd) bijvoorbeeld de zeeschildpad uitgestorven is? En wat zouden ze vinden van het excuus "ja maar we gebruiken plastic want onze afvulmachine kan geen kartonnen verpakkingen vullen?".

Confronterend en volgens sommigen misschien overtrokken, maar het feit blijft dat door ons totaal onnodige gebruik van verpakkingen en met name plastic, er jaarlijks miljoenen (!) zeevogels en 100.000 zeezoogdieren doodgaan... omdat de afvalmachine geen kartonnen verpakkingen kan vullen...!

Hierom zoek ik dus naar producten zonder plastic. Wat betreft haver, zal ik deze week nog even kijken bij Ekoplaza. Mochten ze daar inderdaad geen plastic vrije havervlokken verkopen, dan stap ik over op de niet-biologische havervlokken van AH Euroshopper.


Ik heb van de week ook even gekeken naar molens in of nabij mijn woonplaats. Het zou perfect zijn als ik producten zoals haver direct bij de producent zou kunnen kopen. Ik vond een overzicht van molens die aangesloten zijn bij het molenaarsgilde. Even verder zoeken leverde zelfs de website van een molen redelijk in de buurt op! En ze verkopen er zelfs havervlokken! Meteen maar even mailen of ik er losse havervlokken kan kopen.

6 opmerkingen:

 1. Sommige (bio)bakkers verkopen ook havervlokken. Je kunt dan een eigen (glazen) pot meenemen en vragen of je het daar in mee kunt nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor het meedenken, Sanne! De volgende keer dat ik in de buurt van een biobakker ben, zal ik vragen of ik er haver kan kopen. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij zijn de havervlokken van Luna e terra ook alleen in een papieren zak verpakt (bio demeter) verkrijgbaar bij natuurvoedings winkel en mischien ook ekoplaza

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Paula, dankjewel voor je reactie en je suggestie. Op internet vond ik een lijst met winkels waar Luna e terra producten verkocht worden
   (http://www.natudis.nl/verkooppunt_provincie_Zuid-Holland.php).

   Ik hoop binnenkort wat natuurvoedingswinkels te bezoeken. Ekoplaza heeft helaas geen havervlokken in papieren verpakking, Marqt ook niet, maar misschien andere natuurvoedingswinkels wel.
   Gisteren was ik trouwens op de biologische markt in Den Haag waar ik havervlokken in een papieren zak kocht. Volgende keer neem ik mijn eigen bakje mee.

   Verwijderen
 4. bij de gildemolen in nijmegen, witte molen, zit de havervlokken in papieren zakken. rijst en dergelijke ook

  BeantwoordenVerwijderen