10 januari 2014

Scones! Kleine rozemarijn broodjes - Snel klaar!

Deze scones zijn lekker, gezond, plasticvrij, glutenvrij en ook nog eens snel klaar! Het recept komt uit het boek "Against all grain" van Danielle Walker. Het boek heeft heel goede recensies. Haar website is ook een aanrader, staat boordevol met recepten zonder granen, gluten, zuivel en geraffineerde suiker. 


Ingrediënten:
  • 4,2 dl amandelmeel (wit of bruin)
  • 3 eetlepels kokosnootmeel
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel (zee)zout
  • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 1 theelepel appelazijn
  • 2 eetlepels kokosmelk (mijn keuze: gesmolten kokosolie)
  • 1 ei
  • 0,6 dl zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
  • 1/2 eetlepel gedroogde rozemarijn

Tips voor boodschappen doen:


Amandelmeel kun je kopen bij bijvoorbeeld Ekoplaza. Je kunt het ook zelf maken van hele (al dan niet geblancheerde) amandelen. Die kun je los kopen op de markt of bij een Ekoplaza filiaal met notenbar. Kokosnootmeel (in een bruine papieren 1 kg zak) vind je bij Ekoplaza. Let op, dit is niet hetzelfde als kokosrasp! Baking soda kun je kopen bij de Aziatische supermarkt. Omdat ik blikjes vermijd, gebruik ik voor deze broodjes geen kokosmelk maar kokosolie. Dat kun je kopen bij Ekoplaza. Kies de extra virgin variant zonder gekke smaakjes. Om de olie vloeibaar te maken kun je de olie even in de oven zetten tijdens het opwarmen. Zongedroogde tomaten koop ik plasticvrij op de markt. Rozemarijn koop ik bij de kruidenier in Utrecht.

Bak instructies:

Verwarm de oven voor op 175°C. Doe alle ingrediënten behalve de zongedroogde tomaten en de rozemarijn in een kom. Mix tot er een bal deeg ontstaat. Ik heb hier een ouderwetse elektrische mixer voor gebruikt, maar ook wel eens een keukenmachine met kneedhaak. Voeg tenslotte de tomaten en de rozemarijn toe en kneed dit door het deeg. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Maak een bal van het deeg. Druk dit op de bakplaat. Maak er een cirkel van. Verdeel de cirkel in acht driehoeken (ik gebruik hier een kaasschaaf voor). Haal de acht driehoeken uit elkaar en leg ze verspreid over de bakplaat. Zet in de oven als deze opgewarmd is. Draai de plaat na 9 minuten om. Haal de broodjes na nog eens 9 minuten uit de oven. 

De broodjes zijn lekker met wat olijfolie om in te dippen. Heerlijk bij een kom (pompoen)soep. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen